Samtal om matvanor inom hälso- och sjukvården. En del i serien, samtal om levnadsvanor inom hälso- och sjukvården. För vem: All vårdpersonal med patientkontakt.
Syfte med utbildningen: Hälso- och sjukvårdspersonal ska kunna identifiera, uppmärksamma och samtala om ohälsosamma matvanor.
Våra levnadsvanor påverkar vår hälsa och mer än varannan person i befolkningen har en eller flera ohälsosamma levnadsvanor. Flera kroniska sjukdomar kan härledas till levnadsvanorna tobaksbruk, riskbruk av alkohol, otillräcklig fysisk aktivitet och ohälsosamma matvanor.
I linje med Nära vård ska hälso- och sjukvården stödja människor till att bibehålla och stärka sin hälsa och sina förmågor. Stöd till förändring av ohälsosamma levnadsvanor bör därför alltid beaktas i vårdkedjans alla delar. Verksamheternas uppdrag varierar, men all personal ska kunna ställa frågor om och identifiera ohälsosamma levnadsvanor, samt vid behov hänvisa för vidare rådgivning.
Målgrupp: All vårdpersonal med patientkontakt
Avgifter: Utbildningen är gratis men frånvaro vid utebliven avanmälan debiteras med 500 kronor.